جزوه اکولوژی زراعی ، درقالب Pdf و در 375 صفحه.
فهرست مطالب
فصل 1 :گیاه و محیط 16
-1 نور 17
تشعشع خورشیدی 17
اتمسفر به عنوان پالایشکننده و منعکسکننده 17
اهمیت اکولوژیکی نور در زمین 18
نور فرابنفش 18
تشعشع فعال فتوسنتزی 19
نور مادون قرمز 19
ویژگیهای تابشی نور مرئی 19
کیفیت نور 19
شدت نور 20
مدت نور 20
عوامل تنوع در نور 21
فصل 21
عرض جغرافیایی 21
ارتفاع 21
پستی و بلندی 21
کیفیت هوا 22
ساختار کانوپی پوشش گیاهی 22
سرعت فتوسنتز 23
کارآیی فتوسنتزی و عوامل محیطی 23
تفاوت در مسیرهای فتوسنتزی 24
اندازهگیری سرعت فتوسنتز 24
اشکال دیگر واکنش به نور 25
جوانهزنی 25
رشد و نمو 25
استقرار 25
رشد گیاه 25
نورگرایی 26
فتوپریود 26
بخش قابل برداشت گیاه 27
مدیریت نور در اکوسیستمهای کشاورزی 28
انتخاب گیاه 28
تنوع سیستم کاشت و ساختار کانوپی 29
-2 درجه حرارت 29
خورشید به عنوان منبع انرژی گرمایی زمین 29
الگوهای تغییر درجۀ حرارت در سطح زمین 30
تغییرات عرض جغرافیایی 30
تغییرات ارتفاع 31
تغییرات فصلی 31
تأثیرات ناشی از دریاها در مقایسه با خشکیها 31
تغییرات پستی و بلندی 32
واکنش گیاهان به درجۀ حرارت 32
سازگاری به درجۀ حرارتهای بسیار کم و زیاد 32
گرما 33
سرما 33
دورة گرمایی در گیاهان 34
بهاره شدن 34
میکروکلیما و کشاورزی 34
نیمرخ میکروکلیمایی 35
تغییر دادن درجۀ حرارت میکروکلیما 35
پوشش گیاهی 36
پوشش غیرزنده 36
پوشش خاک 36
گلخانهها و سایه اندازها 37
روشهای حفاظت گیاهان از خسارت سرما 37
-3 رطوبت و بارندگی 38
بخار آب در اتمسفر 38
نزولات 39
چرخۀ هیدرولوژیکی 39
انواع بارش 40
بارندگی جابهجایی 40
بارندگیهای کوهستانی 40
بارندگیهای سیکلونی 40
الگوهای بارندگی 41
اکوسیستمهای کشاورزی دیم 41
اکوسیستمهای کشاورزی سازگار به رطوبت فراوان 42
اکوسیستمهای کشاورزی سازگار به تناوب فصول خشک و مرطوب در مناطق حاره 42
دیم کاری 43
-4 باد 44
اثرات مستقم باد بر گیاهان 44
پسابش 44
کوتولگی 44
تغییر شکل 45
خسارت و از بین رفتن ریشه گیاهان 45
تغییرات در ترکیب هوای اطراف گیاهان 45
فرسایش بادی 46
انتقال بیماریها و حشرات 46
اثرات مطلوب باد 46
انتقال بیماریها و حشرات 47
روشهای اصلاح الگوهای باد و کاهش اثرات باد 47
بادشکنها 47
روشهای کاشت 48
زمان کاشت 49
-5 خاک زراعی 49
ساختمان خاک 50
قابلیت انجام کار 52
قابلیت عبور و مرور 54
شخم حداقل یا صفر 54
زهکشی 55
-5-1 آب در خاک 56
حرکت آب به داخل و خارج خاک 56
نفوذپذیری 56
نفوذ عمقی 56
تبخیر 57
تعرق 57
قابلیت دسترسی رطوبت خاک 57
جذب رطوبت خاک به وسیلۀ گیاه 58
حرکت کاپیلاری (موئینگی) آب 58
آب اضافی در خاک 59
اثرات منفی آب اضافی 59
سیستمهای زهکشی 60
محصولات زراعی سازگار با خاکهای مرطوب 60
سازگاری به آب اضافی آب در سطح اکوسیستم 61
کمبود آب در خاک 61
اکولوژی آبیاری 62
تشکیل نمک 62
تغییرات اکولوژیکی 63 اثرات مستقم باد بر گیاهان 44
پسابش 44
کوتولگی 44
تغییر شکل 45
خسارت و از بین رفتن ریشه گیاهان 45
تغییرات در ترکیب هوای اطراف گیاهان 45
فرسایش بادی 46
انتقال بیماریها و حشرات 46
اثرات مطلوب باد 46
انتقال بیماریها و حشرات 47
روشهای اصلاح الگوهای باد و کاهش اثرات باد 47
بادشکنها 47
روشهای کاشت 48
زمان کاشت 49
-5 خاک زراعی 49
ساختمان خاک 50
قابلیت انجام کار 52
قابلیت عبور و مرور 54
شخم حداقل یا صفر 54
زهکشی 55
-5-1 آب در خاک 56
حرکت آب به داخل و خارج خاک 56
نفوذپذیری 56
نفوذ عمقی 56
تبخیر 57
تعرق 57
قابلیت دسترسی رطوبت خاک 57
جذب رطوبت خاک به وسیلۀ گیاه 58
حرکت کاپیلاری (موئینگی) آب 58
آب اضافی در خاک 59
اثرات منفی آب اضافی 59
سیستمهای زهکشی 60
محصولات زراعی سازگار با خاکهای مرطوب 60
سازگاری به آب اضافی آب در سطح اکوسیستم 61
کمبود آب در خاک 61
اکولوژی آبیاری 62
تشکیل نمک 62
تغییرات اکولوژیکی 63
بهینه سازی مصرف منابع آب 63
کارآیی مصرف آب 63
کارآیی تعرق 63
کارآیی تبخیر و تعرق 64
انتخاب محصول زراعی و طراحی اکوسیستم زراعی 64
کشت با آیش 64
مدیریت تبخیر سطحی 64
-5-2 عوامل مفید موجود در خاک 66
تثبت ازت 66
مواد معدنی 68
عوامل جلوگیری کننده از گسترش بیماریها 69
ماده آلی و ساختمان خاک 69
قارچهای درون زی یا اندوفیتها 70
-6 آتش 70
آتشدر اکوسیستمهای طبیعی 71
اثرات آتش سوزی بر خاک 71
عوامل غیرزنده 71
عوامل زنده 73
سازگاری در گیاهان به آتش 73
آتشدر اکوسیستمهای زراعی 74
کشاورزی متحرک (جابهجایی) 74
فصل 2:چرخه عناصر غذایی 75
تأمین مواد غذایی آلی 75
فسفر 78
پتاسیم 79
کلسیم و منیزیم 79
گوگرد 80
عناصر میکرو 81
چرخههای عناصر غذایی در اکوسیستمهای زراعی 81
اکوسیستمهای زراعی غیرفشرده 81
اکوسیستمهای زراعی فشرده 82
اکوسیستمهای زراعی فشرده حدواسط 83
ازت در اکوسیستمهای کشاورزی 84
تبدیل و تغییرات عمده در ازت 85
اکسیداسیون و احیاء 85
86 N اکسیداسیون 2
نیتریفیکاسیون یا اکسیداسیون بیولوژیکی آمونیوم 86
احیاء بیولوژیکی ازت 87
8»
معدنی شدن ازت 87
اثرات متقابل ازت با سطح ذرات خاک 88
انحلال ازت در آب 88
چرخههای ازت 88
مقایسه اکوسیستمهای کشاورزی و طبیعی 88
بررسی چرخههای ازت در اکوسیستم خاک، مزرعه و حوزة آبخیز 89
چرخه ازت در واحد خاک (پدان): 89
تلفات ازت: 90
چرخۀ ازت در مزرعه 91
تلفات ازت: 92
1- تأثیر عوامل محیطی بر محصولات زراعی 95 : فصل 3
اثر عوامل محدود کننده، تشدید کننده و منبع و مخزن 95
فتوسنتز و تولید 96
فتوسنتز و سازگاری 97
فتوپریود و نمو گیاه 99
انرژی خورشیدی، نیاز تبخیر و کارآیی مصرف آب 101
تعریق و عمل روزنه 102
اثرات کمبود آب بر عملکرد گیاه 102
کارایی مصرف آب 105
حرارت 105
درجه حرارت و رشد گیاه 106
درجه حرارت و نمو گیاه 106
تنش حرارتی 107
عکسالعملهای کمی گیاهان زراعی نسبت به عوامل محیطی 108
رشد رویشی 110
رشد زایشی 110
رشد گیاهی زراعی 110
تعیین مراحل فنولوژی گیاهان زراعی 111
جواب بذور: 113
فرآیندهای جوانهزنی: 113
رشد رویشی 116
رشد زایشی 117
فصل 4:تولید در کشاورزی 119
شاخص برداشت یا شاخص گیاه زراعی 119
عملکرد گیاه زراعی 120
عوامل محدود کننده 122
آب و هوا 124
حداکثر عملکرد 124
بیان ریاضی تولید در کشاورزی 126
تولید در جوامع گیاهی: 131
فصل 5:روابط متقابل گونهها در جوامع گیاهان زراعی 134
حضور توأم 135
همزیستی 136
روابط متقابل سودمند در اکوسیستمهای زراعی 137
اثرات تداخلی سودمند گیاهان پوششی 137
اثرات سودمند علفهای هرز 138
تغییر دادن محیط سیستم زراعی 138
فصل 6 :کشت مخلوط 139
بررسی تئوری رایج در چند کشتی 141
معیار برتری کشت مخلوط 141
اصل رقابتی تولید 142
اصل مساعدت در تولید 143
مکانیزمهای تولید رقابتی 144
توزیع نور در محیط 144
توزیع منابع در خاک 145
تغییرات محیطی ایجاد شده در راستای اصل مساعدت در تولید 146
ازت 146
عناصر غذایی غیرازته 147
جلوگیری از شیوع آفت 148
آفتابگردان 149
مراحل نمو 152
سازگاری 154
تناوب زراعی 156
تاریخ کاشت 157
روش کاشت 159
آبیاری 161
برداشت 162
موارد استفاده 162
لویبا روغنی 164
مراحل نمو 166
سازگاری 167
تناوب زراعی 169
کود شیمیایی 170
تاریخ کاشت 171
روش کاشت 172
آبیاری 174 بیان ریاضی تولید در کشاورزی 126
تولید در جوامع گیاهی: 131
فصل 5:روابط متقابل گونهها در جوامع گیاهان زراعی 134
حضور توأم 135
همزیستی 136
روابط متقابل سودمند در اکوسیستمهای زراعی 137
اثرات تداخلی سودمند گیاهان پوششی 137
اثرات سودمند علفهای هرز 138
تغییر دادن محیط سیستم زراعی 138
فصل 6 :کشت مخلوط 139
بررسی تئوری رایج در چند کشتی 141
معیار برتری کشت مخلوط 141
اصل رقابتی تولید 142
اصل مساعدت در تولید 143
مکانیزمهای تولید رقابتی 144
توزیع نور در محیط 144
توزیع منابع در خاک 145
تغییرات محیطی ایجاد شده در راستای اصل مساعدت در تولید 146
ازت 146
عناصر غذایی غیرازته 147
جلوگیری از شیوع آفت 148
آفتابگردان 149
مراحل نمو 152
سازگاری 154
تناوب زراعی 156
تاریخ کاشت 157
روش کاشت 159
آبیاری 161
برداشت 162
موارد استفاده 162
لویبا روغنی 164
مراحل نمو 166
سازگاری 167
تناوب زراعی 169
کود شیمیایی 170
تاریخ کاشت 171
روش کاشت 172
آبیاری 174
برداشت 175
موارد استفاده 176
کلزا 177
خصوصیات گیاهی 178
مراحل نمو 179
ارقام 183
تناوب زراعی 184
تاریخ کاشت 186
روش کاشت 187
آبیاری 189
برداشت 190
موارد استفاده 191
پنبه 192
مراحل نمو 196
سازگاری 200
تناوب زراعی 202
کود شیمیایی 203
تهیه بستر 204
تاریخ کاشت 204
روش کاشت 205
آبیاری 209
برداشت 210
مواد استفاده 212
چغندر قند 215
مراحل نمو 218
سازگاری 219
تجمع قند 221
تناوب زراعی 222
کود شیمیایی 224
تهیه بستر 226
تاریخ کاشت 226
روش کاشت 228
آبیاری 229
برداشت 231
تولید بذر 235
نیشکر 235
رشد و نمو 238
سازگاری 239
تناوب زراعی 241
کود شیمیایی 242
تاریخ کاشت 244
آبیاری 244
برداشت 245
سیب زمینی 247
مراحل نمو 251
سازگاری 253
تناوب زراعی 255
کود شیمیایی 256
تهیه بستر 258
تاریخ کاشت 258
روش کاشت 260
آبیاری 263
برداشت 266
انبارداری 269
موارد استفاده 273
تقسیم بندی و اهمیت گیاهان علوفهای 274
تقسیم بندی گیاهان علوفهای 275
تقسیم بندی گیاهان علوفهای براساس دوره رویش 275
275 Annual گیاهان علوفهای یک ساله
275 Perennial گیاهان علوفهای چند ساله
تقسیمبندی گیاهان علوفهای براساس نحوه استفاده از اندامهای مختلف گیاه 276
تقسیم بندی گیاهان علوفهای براساس نحوه کشت 277
کشت اصلی 277
کشت مخلوط 277
کشت فی مابین 278
زیرکاشت مخلوط 279
کاشت در کلش 279
اهمیت گیاهان علوفهای در تغذیه دامها 280
ترکیب گیاهان علوفهای 280
تغییرات ترکیب علوفه 281
الف- تغییرات مواد آلی در برگ و ساقه 281
ب- تغییرات در اثر مرحله رشد 282
ج- اثر سایر عوامل 283
ارزش غذایی نباتات علوفهای 284
تثبیت ازت به وسیله گیاهان لگومینوز 286
چگونگی همزیستی لگومینوز – ریزوبیوم 287 تناوب زراعی 241
کود شیمیایی 242
تاریخ کاشت 244
آبیاری 244
برداشت 245
سیب زمینی 247
مراحل نمو 251
سازگاری 253
تناوب زراعی 255
کود شیمیایی 256
تهیه بستر 258
تاریخ کاشت 258
روش کاشت 260
آبیاری 263
برداشت 266
انبارداری 269
موارد استفاده 273
تقسیم بندی و اهمیت گیاهان علوفهای 274
تقسیم بندی گیاهان علوفهای 275
تقسیم بندی گیاهان علوفهای براساس دوره رویش 275
275 Annual گیاهان علوفهای یک ساله
275 Perennial گیاهان علوفهای چند ساله
تقسیمبندی گیاهان علوفهای براساس نحوه استفاده از اندامهای مختلف گیاه 276
تقسیم بندی گیاهان علوفهای براساس نحوه کشت 277
کشت اصلی 277
کشت مخلوط 277
کشت فی مابین 278
زیرکاشت مخلوط 279
کاشت در کلش 279
اهمیت گیاهان علوفهای در تغذیه دامها 280
ترکیب گیاهان علوفهای 280
تغییرات ترکیب علوفه 281
الف- تغییرات مواد آلی در برگ و ساقه 281
ب- تغییرات در اثر مرحله رشد 282
ج- اثر سایر عوامل 283
ارزش غذایی نباتات علوفهای 284
تثبیت ازت به وسیله گیاهان لگومینوز 286
چگونگی همزیستی لگومینوز – ریزوبیوم 287
باکتریهای مختلف گیاهان خانواده لگومینوز 289
تشکیل گره در ریشه گیاهان خانواده لگومینوز 291
ورود ریزوبیوم به تارهای کشنده 292
شکل و طول عمر گرهکها 293
شرایط تشکیل گره و تثبیت ازت 293
الف: عوامل مطلوب برای تثبیت ازت: 296
ب- عوامل نامطلوب در تثبیت ازت 297
297 Medicago sativa یونجه
مشخصات گیاهشناسی 298
اکولوژی یونجه: 299
روش کاشت یونجه: 300
تأمین مواد غذایی یونجه و کوددادن 301
خصوصیات مطلوب برای انتخاب بذر 302
عملیات داشت 303
عملیات برداشت یونجه 304
مصارف یونجه 306
بذرگیری یونجه: 307
309 Clover شبدرها
خواص بتانیکی شبدر قرمز 310
اکولوژی 311
کاشت شبدر قرمز 311
برداشت شبدر بذر 312
313 trifolium repens L شبدر سفید
خصوصیات گیاه شناسی 313
اکولوژی: 314
کاشت و برداشت شبدر سفید: 315
316 Tgrifolium alexandrium شبدر مصری یا شبدر برسیم
مشخصات گیاه شناسی شبدر مصری 316
اکولوژی 316
خواص زراعی 317
317Trifolgum resupinatum شبدر ایرانی
اکولوژی 318
مشخصات گیاهشناسی 318
کاشت و داشت و برداشت شبدر ایرانی 319
گروه ملی لوتوی و لوتوسها 320
320Melilotus SPMil شبدر شیرین
مشخصات گیاه شناسی 320
کاشت داشت و برداشت شبدر شیرین 321 باکتریهای مختلف گیاهان خانواده لگومینوز 289
تشکیل گره در ریشه گیاهان خانواده لگومینوز 291
ورود ریزوبیوم به تارهای کشنده 292
شکل و طول عمر گرهکها 293
شرایط تشکیل گره و تثبیت ازت 293
الف: عوامل مطلوب برای تثبیت ازت: 296
ب- عوامل نامطلوب در تثبیت ازت 297
297 Medicago sativa یونجه
مشخصات گیاهشناسی 298
اکولوژی یونجه: 299
روش کاشت یونجه: 300
تأمین مواد غذایی یونجه و کوددادن 301
خصوصیات مطلوب برای انتخاب بذر 302
عملیات داشت 303
عملیات برداشت یونجه 304
مصارف یونجه 306
بذرگیری یونجه: 307
309 Clover شبدرها
خواص بتانیکی شبدر قرمز 310
اکولوژی 311
کاشت شبدر قرمز 311
برداشت شبدر بذر 312
313 trifolium repens L شبدر سفید
خصوصیات گیاه شناسی 313
اکولوژی: 314
کاشت و برداشت شبدر سفید: 315
316 Tgrifolium alexandrium شبدر مصری یا شبدر برسیم
مشخصات گیاه شناسی شبدر مصری 316
اکولوژی 316
خواص زراعی 317
317Trifolgum resupinatum شبدر ایرانی
اکولوژی 318
مشخصات گیاهشناسی 318
کاشت و داشت و برداشت شبدر ایرانی 319
گروه ملی لوتوی و لوتوسها 320
320Melilotus SPMil شبدر شیرین
مشخصات گیاه شناسی 320
کاشت داشت و برداشت شبدر شیرین 321
«13» اکولوژی زراعی
322 Lotus corniculatus شبدر پنجه کلاغی
323 Onobrychisviciaefolia Scop=onobrychissativq Lam Common sainfoin اسپرس
مشخصات گیاه شناسی 323
کاشت داشت و برداشت اسپرس 324
324 Vicia spp گروه ماش و باقلا
ارزش غذایی علوفه ماشها 325
خصوصیات زراعی 326
327 Vicia faba باقلا
مشخصات بتانیکی 327
خصوصیات زراعی 327
329 Pisum sp گروه نخود سبز
329 Glycinel سویا علوفهای
خصوصیات زراعی 330
برداشت سویا 331
ارزش غذایی 331
332 Lathyrus Lsp گروه خلر یا سنگنک
ارزش غذایی 332
خصوصیات زراعی 332
333 (Arachis hypogeaaL) بادام زمینی
333 Graminea گیاهان علوفهای از خانواده گرامینه
334 (Zea Mays) Corn ذرت
مصارف ذرت 334
خصوصیات زراعی 334
عملیات کاشت ذرت: 335
برداشت ذرت دانهای: 336
337 Sorghum SP ذرت خوشهای
اکولوژی سورگوم 337
وجود ماده سمی در سورگوم 338
خصوصیات زراعی ذرت خوشهای 339
عملیات داشت 340
برداشت سورگوم 341
ارزش غذایی ذرت خوشهای 342
343 Hordeum vulgare جو
344 Avena sativa یولاف
خصوصیات زراعی 345
346Secale cereale L چاودار
فصل پنجم:ریشهها و غدههای علوفهای 347
347 beet چغندر
انبار کردن چغندر علوفهای 348
سیلو کردن چغندر علوفهای 349
تغذیه دامهای مختلف با چغندر 349
ترکیبات چغندر علوفهای 349
استفاده از محصولات فرعی چغندرقند به عنوان علوفه: 350
351 Potato سیب زمینی
خصوصیات زراعی 351
ارزش غذایی سیب زمینی: 352
نقشگیاهان علوفهای در تناوب زراعی 352
تولید و افزایش موادی حاصلخیز کننده مناسب برای خاک: 353
- زهکشی درون طبقات خاک: 353
حفاظت خاک: 354
نقشلگومها در تناوب زراعی 354
تناوب غلات با لگومها در دیم کاری 355
- محسنات و مزایای استفاده از لگومها در تناوب دیم 355
کیفیت علوفه 355
شیمی علوفه 356
ترکیبات ازته 357
ترکیبات ازته غیرپروتئینی 357
هیدراتهای کربن، از جمله پکتین 358
لیگنین 358
لیپیدها 359
اسیدهای آلی 359
رنگدانهها 359
ویتامینها 359
مواد معدنی 360
تجزیۀ تقریبی علوفه 361
361 (CP) پروتئین خام
361 (CF) الیاف خام
الیاف شسته شده با اسید 362
انرژی 362
قابلیت هضم 363
نوسانات کیفیت علوفه 363
آب و هوا و کیفیت علوفه 364
مصرف کود و کیفیت علوفه 364
عوامل ضد کیفیت 365
مقدمه 365
گلوکوزیدهای سیانوژنتیک 366
ساپونینها 366
نفخ 367
تاننها 368
فلاونوئیدها 368
الکالوئیدها 369
مسمومیت ناشی از نیترات 369
ذخیرهسازی علوفه: سیستمهای خشک کردن 370
ذخیره سازی علوفه: سیلو کردن 373
فرایند تخمیر باکتریای 374
مشکلات و مسائل تهیه علوفۀ سیلویی 374
هوای بیش از اندازه 375
آب بیش از اندازه 376
کم بودن بیش از حد هیدارت کربن 376
